Bize ulaşan bir takipçimiz, haberlerde çıkan bir başlık ile ilgili haklı olarak “doğru mu” diye sorguladı.
‘Tıp dünyasını heyecanlandıran meyve (Kızılcık)! Kanserli hücreleri 4 saat içinde yok ediyor.’ iddiası doğru mu?
Haberin detaylarında referans bulamadım. Ama haberde bahsedilen ‘Cornell Üniversitesi’nde yürütülen bir araştırma, kızılcık özlerinin meme kanseri hücreleri üzerindeki etkilerini inceledi ve sonuçlar şaşkınlık yarattı. Araştırmacılar, kızılcık özlerini insanlardaki meme kanseri hücreleri üzerinde test etti. Bilim insanları 4 saat içinde kanserli hücrelerin büyük bir kısmının yok olduğuna şahit oldular.’ iddiasından yaptığım araştırma ile (muhtemelen) kastedildiğini düşündüğüm referansı buldum (farklı bir referans ise düzeltme yapabiliriz).
Öncelikle makale 2006 yılına ait, yani 17 yıl önce yapılmış. Cornell Üniversitesi’nde kızılcık özlerinin in vitro, yani laboratuvar ortamında meme kanseri hücrelerini öldürebilme yetisinden bahsetmiş. Yani insana dair veri yok bu makalede…
Yeni haberde ise ‘Süper besin olarak bilinen Kızılcık üzerine yapılan son çalışmanın sonuçları, bilim dünyasında büyük heyecan yarattı.’ diye açıklama yapılarak sanki yeni olan bir iddia ile heyecan oluşturulmaya çalışılmış. En azından benim bulduğum böyle yeni heyecan verici kızılcık ile ilgili Cornell’den yeni bir meme kanser çalışması yok (varsa bildirin, memnuniyetle onu da paylaşırız).
Güzel haber paylaşma heyecanını anlayabilirim. Kanserle mücadele eden her onkolog da güzel haber paylaşmak ister. Ancak lütfen ‘hayal’ satmayı bırakın. En azından sağlık gibi hassas bir konuda haber yapmadan önce bilen bir doktor/bilim insanına danışın. Ve paylaştığınız her haberin mutlaka kaynağını paylaşın. Gerçekten insanlara iyilik değil kötülük yapıyorsunuz. Lütfen bunu yapmayın…