Uzun boylu olmak kanser riskini arttırır mı?

 

Özetleyelim 👇👇👇
1-İngiltere bazlı 1.3 milyon kadında yapılan büyük bir çalışma, bakılan 17 kanser türünden 15’inde, ne kadar uzunsanız, kanser olma olasılığınızın o kadar yüksek olduğunu buldu. Genel olarak, boydaki her 10 santimetrelik artışın kanser geliştirme riskini yaklaşık %16 artırdığını gösterdi (kaynak).
Rakamsal olarak aslında riskte oldukça küçük bir artış söz konusudur.
2- 22 Milyon Koreliyi içeren başka bir çalışmada 23 kanser çeşidinden 22’si kısa boylulara göre uzun boylularda daha sık görüldü (kaynak).
3-Genel olarak çalışmalara bakılınca Uzun boylu kişilerin aşağıdaki kanser türlerine yakalanma olasılığının daha yüksek olduğuna dair güçlü kanıtlar vardır (kaynak):
pankreas
kalın bağırsak
rahim (endometriyum)
yumurtalık
prostat
böbrek
deri (melanom) ve
meme (menopoz öncesi ve sonrası).
4-Peki mekanizması nedir? Tam net olarak bilinmese de çalışmalar, kanser ile boy arasında biyolojik bir bağlantı olduğunu öne sürüyor ve bunun için iki ana teori var.
İlk teoriye göre, daha uzun boylu bireylerin daha fazla hücresi vardır, bu da hücre bölünmesi ve dolayısıyla kansere yol açabilecek genetik hasar olasılığını artırır. Araştırmalar bu fikri destekliyor ve daha uzun boylu kişilerin daha yüksek bir kanser riski taşıdığını, bunun da genellikle erkeklerin (kadınlardan daha uzun oldukları için) neden kansere daha yatkın olduklarını açıklayabileceğini belirtiyor. Ancak, boy ile organ büyüklüğü arasındaki ilişki tüm kanser türleri için tutarlı değildir.
İkinci teori ise, hücre büyümesi ve bölünmesini teşvik eden insülin benzeri büyüme faktörü 1 (IGF-1) hormonunu içeriyor. Yüksek IGF-1 seviyelerine sahip kişilerde, özellikle meme ve prostat kanseri gibi belirli kanser türlerinin riskinin arttığı görülmüştür, ancak bu ilişki tüm kanser türleri için tutarlı değildir. Her iki teorinin de kanser ve boy arasındaki bağlantıya katkıda bulunduğu muhtemeldir, ancak bu ilişkiyi ve bunun kanserin önlenmesi ve tedavisi üzerindeki etkilerini tam olarak anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Burada detaylı referanslara değinmeyeceğiz.
5-Öncelikle, uzun boyun kanser riskini yalnızca çok küçük bir miktarda artırdığını unutmayalım.  Önceden birçok kez belirtiğimiz gibi, kanser için elimizde olmayan değiştirilemez bazı risk faktörleri vardır. Bunlar arasında ileri yaş, kalıtım (anne babadan gelen riskler), boy, elimizde olmayan çevresel maruziyetler gibi (hava kirliliği, radyasyon vs) faktörler vardır. Ama çoğu kanser risklerini değiştirmek elimizdedir. Unutmayalım ki kanser vakalarının yaklaşık yarısı önlenebilir. Ve hepimizin kanser riskimizi azaltmak için yapabileceği birçok şey var ve bu şeylerin kanser riski üzerinde boydan çok daha büyük bir etkisi var.
Burada kısaca hatırlatırsak:
1- Sağlıklı bir diyet
2- Düzenli egzersiz
3- Sağlıklı bir kilo
4-Güneşe fazla maruziyetten korunma ve koruyucu kremler
5-Alkol tüketimini azaltmak
6- Ve en önemlisi, 🚭 sigara içmemek…
Hepimiz bunları yaparsak kanser miktarını büyük ölçüde azaltabiliriz. Ayrıca akciğer (sigara içenlerde) meme, rahim ağzı ve bağırsak kanserlerini erken teşhis etmeye yardımcı olan ve başarılı bir şekilde tedavi edilebilen kanser tarama programlarını ihmal etmemeliyiz…
Related Posts
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi

Reklam Engelleyici Tespit Edildi. Lütfen kapatarak sayfayı yenileyin...

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO