Gerçek mi

Propolis Kanser için Faydalı mı?

Yine bazı sözde uzmanlar dahil çok iddianın olduğu ve kanser hastalarına pazarlanan ürün; propolis. Peki nedir?

Propolis, arıların bitkilerden topladığı reçineli bir madde olup, kovanı korumak ve steril tutmak için kullanılır. Arılar, propolisi mikropları öldürmek, çatlakları kapatmak ve kovandaki hijyeni sağlamak amacıyla üretirler.

Propolis ve Kanser:
• Laboratuvar çalışmaları, propolisin antikanser etkileri olabileceğini gösterse de insanlarda kanıtlanmış bir faydası yok.
• Kolon kanseri riskini azaltmak için yapılan bir çalışma hiçbir fayda sağlamadığı gibi kalp kası dahil kaslara zarar verebileceğini gösterdi.

Yan Etkiler ve Riskler:
• Alerjik Reaksiyonlar: Arı ürünlerine alerjisi olanlarda şiddetli alerji, astım ve cilt tahrişi yapabilir.
• Organ Hasarı: Böbrek yetmezliği, karaciğer enzimlerinde yükselme ve ciddi enfeksiyonlar görülebilir.
• İlaç Etkileşimleri: Kan sulandırıcı kullananlar için riskli olabilir.

Sonuç: Kanıtlanmış bir kanser önleyici etkisi yok, kanser tedavisi için de kanıtlanmış veri yok ancak kullanımı (özellikle de aşırı miktarda) ile bazı riskleri var. Kullanmayı düşünüyorsanız doktorunuza danışın. Ancak insan çalışmasıyla kanıtlanmamış herhangi bir ürün (velev ki “doğal” olsun) faydadan çok zarar verme potansiyeline sahiptir.

Örnek

– Hemodiyaliz gerektiren akut böbrek yetmezliği: 59 yaşında bir erkek, 2 hafta boyunca propolis tüketimi sonrası hemodiyaliz gerektiren akut böbrek yetmezliği geliştirdi (kaynak).

– Karaciğer enzimlerinde yükselme: Genç bir erkek, boğaz ağrısını hafifletmek için günde 10’dan fazla propolis şekerlemesi tüketmesi sonucu karaciğer enzimlerinde yükselme yaşadı (kaynak).

 

Bütün yazının detaylı referanslarını içeren asıl Kaynak (tıklayınız).

Gerçek mi

Küba’da Kanser Tedavisi…

Sürekli sorulan konulardan biri de Küba’da kansere çare olup olmadığıdır. Bazı hastalar on binlerce dolar harcayarak bu tedavilere ulaşmak için
Gerçek mi

Kızılcık ve Meme Kanseri İddiası

Bize ulaşan bir takipçimiz, haberlerde çıkan bir başlık ile ilgili haklı olarak “doğru mu” diye sorguladı.   ‘Tıp dünyasını heyecanlandıran