Pembrolizumab (Keytruda) immünoterapisi, metastatik serviks kanserinde etkili olduğu gösterilmiştir. İmmünoterapinin, kemoradyoterapinin etkisini artırabileceği düşünüldüğünden, bu yeni faz 3 çalışmasında, lokal ileri evre serviks (Rahim agzi) kanserinde kemoterapi ve radyoterapiye pembrolizumabın eklenip eklenmemesi tedavisinin etkisi test edilmiştir.
Dünya çapında 176 merkezde yürütülen bu araştırmada 1060 hasta katılmış ve hastalar iki gruba ayrılmıştır: bir grup pembrolizumab ve kemoradyoterapi alırken, diğer grup sadece kemoradyoterapi ve plasebo (etkisiz bir madde) almıştır.
Araştırmanın bulguları, pembrolizumab eklenen grubun 24 ay sonunda kanser ilerlemesi göstermeme durumunun, plasebo grubuna göre daha yüksek olduğunu göstermiştir (%68’e karşı %57). Pembrolizumab alan grupta 2 yıl için genel yaşam süresinde bir iyileşme eğilimi olmasına rağmen (%87’ye karşı %81), bu fark istatistiksel olarak anlamlı bir değere ulaşmamıştır. Bu araştırmanın sonuçlarına göre, pembrolizumabın eklenmesi, ileri evre serviks kanseri olan hastalarda hastalığın ilerlemesini geciktirmede etkili olmuştur. Ancak, ilacı alanlarda yan etki oranları daha yüksek olduğunu belirtmek gerekir. Yani, metastaz yapmayan ancak cerrahiye uygun olmayan ileri evre lokal serviks kanserlerinde, kemoradyoterapiye pembrolizumab eklenmesi bu yeni çalışma ışığında düşünülebilir.