Hipertermi ile Kanser Tedavi Edilir mi?

Hipertermi, ısı tedavisidir. Yüzyıllardır kanser tedavisinde kullanılmaktadır. Bilim insanları, ısının tümörleri küçülterek hücrelere zarar verebileceğini ya da hücrelerin yaşaması için gereken şeylerden mahrum bırakabileceğini düşündükleri için bununla ilgili çok sayıda araştırma yapmışlardır. Isı, genellikle 104–113°F (40–45°C) sıcaklıklara kadar çıkar ve bu, kanser hücrelerini daha hassas hale getirebilir, böylece kemoterapi ve radyoterapi gibi diğer kanser tedavilerinin etkisini bazı durumlarda artırabilir. Hipertermi, tümörlerin etrafındaki sağlıklı dokulara zarar vermeden uygulanabilir.

Hipertermi Tedavisinin Türleri:

  1. Lokal Hipertermi: Isı, sadece küçük bir bölgeye veya tümöre uygulanır. Radyo dalgaları, mikrodalgalar veya ultrason kullanılarak tümör ısıtılır. Örneğin, karaciğer, akciğer ve böbrek tümörlerinde kullanılabilir.
  2. Bölgesel Hipertermi: Daha büyük vücut bölgelerine (organlar veya uzuvlar gibi) ısı uygulanır. Bu yöntem genellikle kemoterapi ile birleştirilir. Örneğin, karın içindeki (periton boşluğu) kanserler için ısıtılmış kemoterapi ilaçları kullanılır (HIPEC yöntemi).
  3. Tüm Vücut Hipertermisi: Kanser tüm vücuda yayılmışsa kullanılır. Hasta, ısıtılmış battaniyelere sarılır veya sıcak su banyosuna alınarak vücut sıcaklığı yükseltilir.

Tedavi Öncesi ve Sonrası:

Tedaviye başlamadan önce doktorlar, tedavi alanını belirlemek için görüntüleme yöntemleri (ultrason, MR, BT gibi) kullanır. Tedavi sırasında ısı hassas termometrelerle izlenir ve tümör bölgesine yönelik hassas bir şekilde uygulanır. Tedavi genellikle kısa sürse de, bölgesel tedaviler ameliyatla birleştirildiğinde daha uzun sürebilir.

Yan Etkiler:

Hipertermi tedavisinde genellikle hafif yan etkiler görülür. Bunlar arasında ciltte yanıklar, kabarcıklar, şişlik ve tedavi bölgesinde ağrı yer alır. Daha ciddi vakalarda ise nadir de olsa kalp ve damar problemleri görülebilir.

Hipertermi Tedavisinin Potansiyel Faydaları:

  • Diğer tedavilerle (kemoterapi, radyoterapi) birleştirildiğinde kanser hücrelerini daha etkili şekilde yok edebilir.
  • Cerrahi yapılamayan veya cerrahi risk taşıyan hastalar için bir seçenek olabilir.
  • Tümörleri küçülterek tedaviye yanıtı artırabilir.

Peki, farklı kanserler için denenen bu yöntemde bazı başarılı sonuçlara örnek var mıdır?

Evet iki örnek;

1-2010 yılında The Lancet Oncology dergisinde yayımlanan bir çalışma, bölgesel hipertermi ile kemoterapi birleştirildiğinde yüksek riskli yumuşak doku sarkomu hastalarında sağkalım oranlarının iyileştiğini göstermiştir.

2-Çalışmalar, rahim ağzı kanseri hastalarında hipertermi ile radyoterapinin birleştirilmesinin, sadece radyoterapiye kıyasla tümörün lokal kontrolünü ve genel sağkalımı önemli ölçüde artırdığını desteklemektedir.

Hipertermi tedavisi çoğu kanserler için hâlâ deneysel aşamalarda olup, belirli merkezlerde uygulanmaktadır. Özellikle ameliyat yapılamayan veya derin bölgelerdeki tümörlerin tedavisinde umut verici sonuçlar verebilir.

FDA Onaylı Hipertermi Cihazları var mıdır? Kısa cevap evet:

  • BSD-2000: Vücudun derinlerinde bulunan tümörleri tedavi etmek için derin bölgesel hipertermi sağlar. Özellikle sarkomlar, rahim ağzı kanseri ve derin yerleşimli diğer tümörler için kullanılır.
  • BSD-500: Yerel hipertermi için kullanılır, özellikle meme, baş, boyun ve yüzeysel tümörler gibi daha kolay ulaşılabilen bölgelerde etkilidir.

Türkiye’de Hipertermi Tedavisi

Türkiye’de hipertermi tedavisi, genellikle ileri evre kanserlerde tamamlayıcı tedavi olarak bazı büyük onkoloji merkezlerinde uygulanmaktadır. Bu merkezler arasında Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Antalya Memorial Hipertermi Merkezi gibi yerler vardır. Bu merkezlerde, karaciğer, mesane, rahim ağzı gibi organ kanserleri, meme kanseri nüksleri ve melanom gibi kanser türleri için hipertermi tedavisi yapılmaktadır.

Özetle, yeni olmayan bu tedavi türü çok yaygın olmamakla birlikte bazı kullanım alanları mevcuttur. Eğer kanser iseniz ve bu tedavinin sizin kanserinize uygun olup olmadığını merak ediyorsanız, en doğrusu hastanızı detaylarla bilen onkologunuz ile tartışmak olacaktır.

Kaynaklar

1- Link 

2- Link

3-Link

4-Link

5-Link

Related Posts
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi

Reklam Engelleyici Tespit Edildi. Lütfen kapatarak sayfayı yenileyin...

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock