Elektronik sigara ( e-sigara) kanser yapar mı?

 

Yakın zamandaki önemli iki çalışmayı özetleyelim 👇👇👇
1-Bu ay başında (4 Haziran 2024) Cancer Research gibi prestijli dergide yayınlanan araştırma çarpıcıydı. Çalışma e-sigara kullanıcılarının yanak hücrelerinde sigara içenlerle benzer DNA değişiklikler olduğunu ortaya çıkardı. Bu değişikliklerin sigara içenlerde akciğer kanseri gelişimi ile ilişkili olması, e-sigaraların başlangıçta düşünüldüğü kadar zararsız olmayabileceğini desteklemektedir.
2-ATS 2024 Uluslararası Konferansı’nda San Diego’da sunulan (Mayıs, 2024) yeni bir çalışma, sigarayı bırakan ve elektronik sigara veya vaping cihazları kullanan kişilerin, elektronik sigara kullanmayanlara kıyasla daha yüksek akciğer kanseri riski taşıdığını ortaya koydu. Bu, sigarayı bıraktıktan sonra elektronik sigara kullanıcılarının artan akciğer kanseri riskini gösteren ilk büyük ölçekli nüfus tabanlı çalışmadır.
Bu çalışma, 2012-2014 ve 2018 yıllarında Kore Ulusal Sağlık Tarama Programına katılan yaklaşık 4.5 milyon kişiyi takip etti. Araştırmacılar, katılımcıları sigara geçmişlerine ve alışkanlık değişikliklerine göre altı gruba ayırdı. Takip süresince, 53.354 kişinin akciğer kanseri geliştirdiği ve 6.351 kişinin akciğer kanserinden öldüğü bulundu.
Bazı önemli bulgular şunlardır:
•Sigara içmeyi beş yıl veya daha uzun süre önce bırakan ve elektronik sigara kullanan eski sigara içenler, beş yıl veya daha uzun süre önce sigarayı bırakmış ve elektronik sigara kullanmayanlara göre akciğer kanserine bağlı ölüm riskinin daha yüksek olduğunu gösterdi.
•Sigarayı bırakalı beş yıldan az olanlar arasında, elektronik sigara kullanıcılarının hem akciğer kanseri hem de akciğer kanseri ölüm riski, elektronik sigara kullanmayanlara göre daha yüksekti.
•20 veya daha fazla paket-yıl sigara geçmişi olan 50-80 yaş arası bireylerde, beş yıl veya daha uzun süre önce sigarayı bırakmış ve elektronik sigara kullanan eski sigara içenler, elektronik sigara kullanmayanlara göre daha yüksek akciğer kanseri ve akciğer kanserine bağlı ölüm riski bildirdi.
Çalışma, elektronik sigaraların formaldehit, asetaldehit, akrolein, diasetil ve krom, nikel ve kurşun gibi toksik metaller gibi bilinen kanserojen maddeleri içerdiğini vurgulamaktadır. Bu çalışma sigara bırakma müdahaleleri entegre edilirken, elektronik sigaraların potansiyel zararlarının göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtmektedir. Ve de özellikle gençler arasında yaygınlaşan e-sigaraların yıllar sonra onları kanserle karşı karşıya bırakma ihtimalini gözler önüne sermektedir.
3-E- sigaraların kanser yapma potansiyeline dair verilerin eksik olmasının başlıca nedeni, bu cihazların yaygın kullanımda nispeten kısa bir süre bulunmuş olmalarıdır. Bu sigaralar son on yılda müthiş bir popülerlik kazandı. Bu süre, özellikle kanser gibi durumlar için uzun vadeli sağlık sonuçlarını gözlemlemek ve incelemek için yetersizdir ama tartıştığımız yeni veriler kanser yapma potansiyelinin güçlü olduğunu desteklemektedir.
Ayrıca vurgulamamız gereken bir nokta da, easigara ürünlerinin hızlı değişimi ve çeşitliliği, uzun vadeli çalışmaları zorlaştırmaktadır. Farklı cihazlar, sıvılar ve kullanım şekilleri, çeşitli sağlık etkilerine yol açabilir, bu da kesin sonuçlar çıkarmayı zorlaştırıyor.
Bu çalışmalar öncesi 2023 de detaylı tartışmamız da şu linktedir. https://x.com/ilyassahinMD/status/1685484032694333440

Naçizane tavsiyem özellikle gençler için, e-sigaralardan uzak durun!!!! Genel olarak sigaralar ve potansiyel olarak e-sigaralar akciğer, ağız, boğaz, yemek borusu, mesane, pankreas, böbrek ve mide kanserleri ile ilişkilidir ve riskinizi arttırır.
Related Posts
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi

Reklam Engelleyici Tespit Edildi. Lütfen kapatarak sayfayı yenileyin...

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO