Önceki çalışmalar, lenf düğümlerine yayılmamış meme kanserli hastaların, belirli bir tür geniş kapsamlı lenf düğümü ameliyatını (koltuk altı lenf düğümü diseksiyonu) atlayıp atlayamayacaklarını incelemiş; ancak yeterli katılımcı olmaması, lenf düğümlerine nasıl radyasyon tedavisi uygulanacağının belirsiz olması ve belirli hasta grupları hakkında yeterli ayrıntılı bilginin bulunmaması nedeniyle sorunlar yaşanmıştır.
Bu yeni faz 3 çalışmasi, belirli bir boyuttaki tümörü olan* ve kanserin henüz yayılmadığı ancak 1 veya 2 yakın lenf düğümüne sıçramış (sentinel lenf nodu) olan belirli bir erken evre meme kanseri hastaları için ek geniş kapsamlı lenf düğümü ameliyatını (tamamlayıcı aksiller lenf düğümü diseksiyonu) atlamakla yapmanın aynı derecede iyi olup olmadığını görmek için bir çalışma yürütmüştür.
*Klinik olarak düğüm negatif primer T1 ila T3 meme kanseri (tümör boyutu T1, ≤20 mm; T2, 21 ila 50 mm; ve T3, en büyük boyutta >50 mm) ve bir veya iki sentinel düğüm makrometastazı (metastaz boyutu, >2 mm en büyük boyutta) olan.
Hastalar rastgele ya ek ameliyatı atlamak ya da yapmak üzere seçildi, kanserlerine yönelik standart tedavi rehberlerine uygun olarak tedavi edildi. 2015 Ocak ile 2021 Aralık arasında, beş ülkeden 2766 hasta çalışmaya katıldı. Çalışmanın prosedürlerine tam olarak uyan 2540 hastanın yaklaşık yarısı ek ameliyat yapıldı, yarısında ise atlandı. Her iki gruptaki hastaların çoğu, lenf düğümlerini de içeren radyasyon tedavisi aldı. Ortalama 4 yıl takip ettikten sonra, ek ameliyatı atlayan hastaların yaklaşık %89.7’sinde ve ameliyatı olanların %88.7’sinde kanserin geri gelmediği bulundu. Yani fark istatiksel olarak anlamsızdı.
Sonuç olarak: Bu belirli tür erken evre meme kanseri olan hastalar için, çoğu hasta lenf düğümlerine radyasyon tedavisi aldığında, ek lenf düğümü ameliyatını atlamak, yapmak kadar etkiliydi. Yani hastalar bu ek ameliyat yapmak zorunda olmayabilir. Ve her hasta ile degerlendirilmelidir.
Daha basit bir dille; meme kanseri teşhisi konmuş ve kanser hücrelerinin ilk durak lenf düğümüne büyük ölçüde yayıldığı tespit edilmiş, ancak diğer lenf düğümlerine yayılmadığı düşünülen hastalarda, koltuk altındaki daha fazla lenf düğümünü çıkarmak yerine sadece ilgili lenf düğümlerinin çıkarılmasının (tamamlanmamış ameliyat) yapıldığı durum, daha geniş bir ameliyata kıyasla daha kötü sonuç vermemiştir yani benzerdir. Bu hastaların çoğu aynı zamanda lenf düğümlerine yönelik radyasyon tedavisi de almıştır. Yani, bu durumdaki hastalar için, lenf düğümlerinin sadece bir kısmını çıkaran daha az müdahaleci bir ameliyatın, daha fazlasını çıkaran geniş bir ameliyat kadar etkili olduğu anlamına gelir.