CAR T hücre tedavileri, kan kanserlerinin tedavisinde büyük başarı sağladı; ancak, katı tümörler (örneğin meme veya mide kanseri) halen tedavi açısından zorluklar içeriyor. Bunun nedenleri arasında, katı tümörlerde kanser hücrelerinin farklı antijenler göstermesi, bağışıklık hücrelerinin tümöre ulaşmasının güç olması ve tümör çevresinin bağışıklık sistemini baskılaması yer alıyor.
Bu sorunlara çözüm getirmek amacıyla, araştırmacılar makrofaj adı verilen bağışıklık hücrelerini kullanarak özel bir tedavi geliştirdi: CAR-M (Kimerik Antijen Reseptörlü Makrofaj) tedavisi. Bu yöntemde, makrofajlar kanser hücrelerini tanıyıp yok edebilecek şekilde yeniden programlanıyor. Özellikle, HER2 adı verilen bir antijeni fazla ifade eden kanserler hedef alınıyor.
İlk insan denemesinde (kaynak), CT-0508 isimli anti-HER2 CAR-M tedavisi ileri evre HER2 pozitif kanser hastalarına uygulandı.
Klinik çalışmada iki farklı dozlama rejimi kullanılarak toplam 14 hasta tedavi edildi. Özellikle, HER2 seviyesi 3+ olan hastalardan (n=9) 8 hafta sonrasında %44 oranında (4 hastada) stabil hastalık (kanserin ilerlemesinin durması) gözlemlendi. Öte yandan, HER2 seviyesi 2+ olan hastalarda (n=5) anlamlı bir etki görülmedi. Ayrıca, CT-0508 uygulaması sırasında ciddi yan etkiler (örneğin, yüksek dereceli sitokin salınım sendromu veya nörotoksisite) yaşanmadı. Tedavi sonrası, tümör mikroçevresinde CD8+ T hücrelerinin artışı ve kanda bulunan tümör DNA’sında azalma gibi olumlu immünolojik değişiklikler de tespit edildi.
Bu sonuçlar, CT-0508’in ileri evre HER2 pozitif katı tümörler için güvenli, uygulanabilir ve umut verici bir tedavi seçeneği olabileceğini göstermektedir. Daha büyük çalışmalarla, bu tedavinin klinikte yaygın olarak uygulanmasını umut ediyoruz.