Doktorlar, kanser hastalarında genetik test olarak bilinen ileri testlerle hastanın daha iyi tedavilere uygun olup olmadığını da incelerler. Özellikle belirli genomik değişikliklere göre, bazen daha etkili tedavi önerileri sunulabilir. Kanıt düzeyi güçlü olmayan bazı bulgular için moleküler kanser konseyleri toplanır ve tedavi önerileri geliştirilir. JAMA Oncology makalesi, kanser hastalarına yönelik tedavi önerilerinin, özellikle düşük kanıt düzeyli tedaviler için yapay zeka programlarının moleküler tümör konseylerinde ne kadar faydalı olabileceğini gözler önüne serdi.
Bu çalışma, düşük kanıt seviyelerine sahip biyomarkörler için moleküler tümör konseyleri arasında tedavi önerilerinin standardizasyonuna odaklandı ve bir yapay zeka tabanlı notasyon sisteminin etkinliğini değerlendirdi. Çalışma, 47 katılımcı ve 50 simüle edilmiş vaka içererek, bir öğrenme programından önce ve sonra tedavi önerilerinin uyumunu değerlendirdi. Ana amaç, öğrenme programının bu konseylerin önerilerinin merkezi bir komite ile uyumunu artırıp artırmadığını belirlemekti.
Sonuçlar, öğrenme programından sonra konseyler tarafından yapılan tedavi önerilerinin uyumunun önemli ölçüde arttığını gösterdi. Ayrıca, yapay zeka sistemi tarafından yapılan tedavi önerileri, sadece bu konseyler tarafından yapılanlara göre daha yüksek uyum gösterdi.
Çalışma, uygun bir yapay zeka programı kullanımının, bu konseyler tarafından sağlanan tedavi önerilerinin tutarlılığını artırabileceği sonucuna vardı. Ayrıca, yapay zeka sistemi tarafından gösterilen daha yüksek uyum oranları, bu bağlamda potansiyel klinik kullanımını öne çıkarıyor.
Yapay zekanın hayatımızın hemen her alanına gireceği aşikâr. Yapay zekaya yatırım yapan, yani bilime yatırım yapan yine kazanacaktır.