Prostat Kanserinde CAR-T Hücre Tedavisi Umut Veriyor

Prostat kanseri evre 4 dahi olsa, günümüz tedavileriyle yıllarca yaşanabilir. Ancak, metastatik kastrasyona dirençli prostat kanseri (mCRPC) dediğimiz, artık tedavilere dirençli hale gelen kanser, hala ölümcül olmayı sürdürmektedir. Bu yüzden, yeni tedaviler özellikle bu hastalar için gereklidir.

CAR-T (Chimeric Antigen Receptor T-cell) terapisi, hastanın kendi bağışıklık sisteminin T hücrelerini kullanarak kanserle savaşmayı amaçlayan ileri bir kanser tedavi yöntemidir. Prostat kök hücre antijeni (PSCA), ileri evre prostat kanserinde ve özellikle kemik metastazları olan durumlarda yüksek düzeyde bulunur. Bu nedenle, PSCA’ya yönelik CAR T hücrelerinin güvenliği ve etkinliğini değerlendirmek amacıyla mCRPC’li erkeklerde bir faz 1, ilk insan çalışması gerçekleştirildi ve Nature Medicine dergisinde yayınlandı.

Çalışmanın bulguları, PSCA-CAR T hücre tedavisinin erken biyolojik aktivite ve klinik etkinlik gösterdiğini ortaya koydu. Tedavi edilen 14 hastadan 5’inde hafif sitokin salınım sendromu yan etki olarak (grade 1 veya 2) meydana geldi, yani genel olarak güvenli görünüyor. Önemli olarak, tedavilere dirençli bu hasta grubunda bazı hastalarda anlamlı prostat spesifik antijen düşüşleri (yüzde 30’un üzerinde) ve radyografik cevaplar gözlendi. Bununla birlikte, infüzyondan 28 gün sonra CAR T hücrelerinin sınırlı bir kalıcılığı gözlemlendi.

Yani kan kanserlerinde müthiş başarı sağlayan CAR-T hücre tedavisi, prostat kanserinde de umut vadediyor. Faz 2-3’u heyecanla bekliyoruz.

Related Posts
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi

Reklam Engelleyici Tespit Edildi. Lütfen kapatarak sayfayı yenileyin...

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO