Prostat Ameliyatı Sonrası Hormon ve Radyasyon Tedavisinin Rolü!!!

Elimizdeki veriler, orta ve yüksek riskli lokalize prostat kanseri için birincil radyoterapi ile birlikte androjen yoksunluk tedavisini (ADT) yani hormon tedavisini desteklemektedir. Ancak, radikal prostatektomi (prostat ameliyat) sonrası uygulanan radyoterapi ile birlikte ADT’nin kullanımı ve optimal süresi belirsizliğini korumaktadır. İşte bu sebeple bu yeni faz 3 çalışma çok önemli.

 

Prostat kanseri ameliyat sonrası androjen yoksunluk tedavisi (ADT) ya da diğer adıyla hormon tedavisinin kanserin nüks riskine dair önemli faz 3 çalışması Lancet dergisinde yayınlandı. Bu iki makale, faz 3 RADICALS-HD çalışmasının sonuçlarını bize sunmaktadır. Bu çalışma, prostatektomi yani prostat kanseri ameliyatı sonrası radyoterapi ile birlikte androjen yoksunluk tedavisinin (ADT) kullanımını inceledi.

 

İlk makalede, ADT uygulanmaması (n=737 hasta) ile kısa süreli ADT (6 ay; n=743 hasta) karşılaştırılırken, ikinci makalede kısa süreli yani 6 ay ADT (n=761 hasta) ile uzun süreli ADT (24 ay; n=762 hasta) karşılaştırılmaktadır.

 

İlk makale, ADT uygulanmaması ile kısa süreli ADT arasında metastazsız sağkalımda anlamlı bir fark bulamadı. Radikal prostatektomi ameliyatı sonrası uygulanan radyoterapiden sonra metastatik hastalık nadir görülür. Bu radyoterapiye 6 ay ADT tedavisi eklemek, ADT uygulanmamasına kıyasla metastazsız sağkalımı artırmamıştır. Bu bulgular ışığında yazarlar, bu hasta grubunda ameliyat sonrası radyoterapi ile birlikte kısa süreli ADT kullanımını desteklememektedir sonucuna vardı. ADT uygulanmaması ile kısa süreli ADT karşılaştırmasında metastazsız sağkalım farkı yoktu, ancak ADT uygulanmayan grup, protokol tanımına göre lokal veya nodal progresyon, uzak metastazlar, protokol dışı kurtarma ADT veya prostat kanserinden ölüm açısından yaklaşık %50 daha yüksek klinik progresyon riski taşıyordu. Bu yüzden kısa süreli ADT’nin radyoterapiye eklenmesi, RADICALS-HD’de metastazsız sağkalımda anlamlı bir iyileşme sağlamamış olsa bile, hastaların çoğunda faydalıdır yorumunu da beraberinde getirmektedir.

 

İkinci makale, uzun süreli ADT kullanımının (24 ay), 10 yıl sonunda kısa süreli yani 6 aylık ADT’ye kıyasla %6’lık bir metastazsız sağkalım avantajı gösterdi, ancak bu hastalar, yaşam kalitesini olumsuz etkileyen önemli yan etkilere sahipti. Yani 6 ay ADT eklemeye kıyasla, 24 ay ADT eklemek, ameliyat sonrası radyoterapi alan kişilerde metastazsız sağkalımı iyileştirdi. Yan etkileri tolere edebilen bireyler için, ameliyat sonrası radyoterapi ile birlikte uzun süreli ADT önerilebilir.

 

Özetle bulgular, çoğu hasta için kısa süreli ADT’nin faydalı olduğunu, uzun süreli ADT’nin ise ek yan etkileri tolere edebilen ve daha yüksek PSA seviyeleri veya diğer yüksek risk faktörleri olan hastalar için düşünülmesi gerektiğini desteklemektedir. Bu konu özelinde çok komplike olmakla birlikte prostat kanseri ameliyatı olduysanız; üroloji, radyasyon onkoloğu ve medikal onkologunuz ile birlikte sizin için karar vermek en yerinde karar olacaktır.

 

Related Posts
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi

Reklam Engelleyici Tespit Edildi. Lütfen kapatarak sayfayı yenileyin...

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO