Vücut kitle indeksi (BMI, kilogram cinsinden vücut ağırlığının metre cinsinden boyun karesine bölümü) genel vücut yağ fazlalığını (şişmanlığı) değerlendirmek için iyi bir göstergedir. BMI 25-29 kg/m2 ise fazla kilo, BMI 30 kg/m2 ve üstü ise obezite olarak tanımlanır.
Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC) Çalışma Grubu, daha yüksek miktarda vücut yağının bir dizi kanser riskinin artmasıyla ilişkili olduğuna dair tutarlı kanıtlar olduğu sonucuna varmıştır (1). Aşırı kilolu olmak ve obeziteye sahip olmak, 13 tür kansere yakalanma riskinin artmasıyla bağlantılıdır. Obezite ve kanser riski arasındaki bağlantı nettir. Ancak daha az net olan şey, birinin diğerine tam olarak nasıl yol açtığıdır.
Peki obezite hangi kanser riskleri ile ilişkili?
- Yemek borusu kanseri
- Meme (menopoza girmiş kadınlarda)
- Kolon ve rektum (bağırsak)
- Rahim
- Safra kesesi
- Mide
- Böbrek
- Karaciğer
- Yumurtalık
- Pankreas
- Tiroid
- Menenjiyom (bir tür beyin kanseri)
- Multipl myeloma
Özetle; kanser riski, bir kişi ne kadar fazla kilo alırsa ve ne kadar uzun süre fazla kilolu kalırsa o kadar yüksektir. İyi haber şu ki, hayatımızdaki küçük değişiklikler kilo açısından gerçekten bir fark yaratabilir. Kilo vermek için sağlıklı diyet ve egzersize hemen yarın başlayalım.
- https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMsr1606602?url_ver=Z39.88-2003&rfr_id=ori:rid:crossref.org&rfr_dat=cr_pub%20%200www.ncbi.nlm.nih.gov
- https://www.cdc.gov/cancer/obesity/index.htm
- 3. https://www.cancerresearchuk.org/health-professional/awareness-and-prevention/obesity-and-cancer-information-for-health-professionals/how-does-obesity-cause-cancer#Obesity_key_references0
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5562429/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35657620/