Kanserle ilgili tedavi gelişmelerinden fırsat buldukça bahsediyoruz. Özellikle erken evrede kanser teşhisinin hayat kurtardığını da sıklıkla vurguluyoruz. Yani kanserin kesin çaresi, özellikle erken evrelerde daha mümkün. ABD bazlı yapılan bu büyük yeni çalışma, 1975 ve 2019 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri’nde meme kanseri taraması, erken evre meme kanseri (I-III evreler) tedavisi ve metastatik (evre IV) meme kanseri tedavisinin meme kanseri ölümlerindeki azalmaya etkisini araştırdı. Peki, bulgular ‘erken teşhis hayat kurtarır’ tezini destekliyor mu? Kısa cevap: Evet.
Mortalitede (ölümlerde) Genel Azalma: 2019 yılında (1975’e kıyasla), tedaviler olmaksızın tahmin edilen oranlara kıyasla meme kanseri mortalitesinde %58’lik büyük bir azalma oldu. Oran, 100.000 kadında 64 ölümden (yaşa göre ayarlanmış) 27 ölüme düştü.
Mortalite Azalmasına Katkılar: Azalmanın %29’u metastatik meme kanseri tedavisinden, %25’i taramadan ve %47’si I-III evre meme kanseri tedavisinden kaynaklandı. Yani erken tanı konulduğunda kanserden kurtulma şansı çok daha fazla.
Bu çalışma, erken taramanın ve erken evrede tedavinin önemini bir kez daha vurgulamaktadır. Meme kanserine bağlı ölümlerdeki büyük azalmanın en büyük katkısı, erken evre meme kanseri tedavisinden gelmiştir. Ayrıca, evre 4 yani son evre kanserdeki gelişmelerle hastaların hayatta kalma sürelerinin çok daha uzun olduğunu da bir kez daha göstermiştir. Ve bu oranlar daha da iyileşecektir..