Meme Kanseri Taramasında Sıklık Ne Olmalı?

”Meme kanseri taraması 40 yaş sonrası her yıl mı iki yılda bir mi yapılmalı?”
Özetleyelim 👇👇👇

Birçok klinik çalışma meme kanseri için mamografi taramasının faydalarını göstermiş olsa da, kadınların ne sıklıkla taranması gerektiği konusunda kılavuzlar farklılık göstermektedir. Amerikan kanser derneği ve diğer birkaç kuruluş ortalama kanser riski olan kadınlar için 40 yaşından sonra yıllık tarama yapılmasını önerirken, ABD Önleyici Hizmetler Görev Gücü 40 yaşından itibaren iki yılda bir tarama yapılmasını önermektedir.

Parantez açarsak ; Ailesinde meme kanseri öyküsü olan, genetik mutasyonları (BRCA1 veya BRCA2 gibi) olan veya diğer risk faktörleri bulunan kadınların taramalara daha erken başlamaları, ek testler (MRI gibi) yaptırmaları veya daha sık tarama yaptırmaları gerekebilir.
Peki 40 yaş sonrası her yıl mı iki yıl mı daha iyi? İşte yeni JCO çalışması (kaynak) bu soruya cevap aramaya çalıştı.
Araştırmacılar, tanıdan önce en az bir mamograma girmiş 8.145 meme kanseri hastasından alınan verileri analiz ederek tarama aralıklarını yıllık (mamogramlar arasında 15 aydan az), iki yılda bir (15 ila 27 ay) veya aralıklı (27 aydan fazla) olarak sınıflandırdılar. Sonuçlar?
 Yıllık Tarama ile Geç Evre Kanser Oranının Daha Düşük Olması: Yıllık taramalara sahip olanlarda (TNM evre IIB veya daha kötü) geç evre kanser teşhisi konan hastaların yüzdesi, iki yılda bir (14%) veya aralıklı taramalara sahip olanlara (19%) kıyasla yıllık taramalara sahip olanlarda (%9) önemli ölçüde daha düşüktü. Bu, daha sık taramaların kanseri daha erken, daha tedavi edilebilir evrelerde tespit etmede daha etkili olduğunu göstermektedir.
Genel Sağkalım Oranında İyileşme: Yıllık tarama yapılan hastalar, iki yılda bir veya aralıklı tarama yapılanlara kıyasla önemli ölçüde daha iyi genel sağkalım oranları gösterdi. Bu, daha sık meme kanseri taramasıyla ilişkili sağkalım avantajını desteklemektedir.
Çalışma, daha sık mamogramlarla yanlış pozitif sonuç riskinin artmasıyla ilgili endişelere de yer verdi; gereksiz biyopsilere ve hastalarda kaygıya yol açabilir. Ancak araştırmacılar yanlış pozitif sonuçların potansiyel zararlarının erken kanser tespitinin ve bunun sonucunda meme kanseri ölüm oranındaki azalmanın faydalarından daha ağır basmadığını savundu. Yani kar zarar terazisinde bunun kabul edilebileceğini savunuyorlar.
Kılavuzlar arasında hangi sıklığın daha iyi olduğuna dair çelişki olsa da bu yeni çalışma, meme kanseri hastalarında erken teşhis ve sağ kalım oranlarının iyileştirilmesi için yıllık mamografi taramalarının daha iyi olabileceğini desteklemektedir. Normal riskteki birisi iseniz 40 yaşında başlayıp doktorunuzla sıklık konusunda sonuçlarınız ışığında tartışıp karar verebilirsiniz.
Related Posts
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi

Reklam Engelleyici Tespit Edildi. Lütfen kapatarak sayfayı yenileyin...

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock