Kişiselleştirilmiş Aşı ile Lenfoplazmasitik Lenfoma Tedavisinde Umut Veren Sonuçlar

Bilim insanları, yavaş ilerleyen nadir bir kan kanseri türü olan lenfoplazmasitik lenfoma (LPL) için kişiselleştirilmiş bir aşının Faz 1 klinik denemesinden umut verici sonuçlar bildirdi. Nature Communications dergisinde yayınlanan çalışma (kaynak), aşının hastalıksız ilerleme süresini 3.5 yıldan neredeyse yedi yıla çıkardığını gösterdi. LPL için mevcut tedaviler genellikle hastalığın kötüleşmesine kadar “aktif izlem” ile sınırlıyken, bu kişiye özel aşı, hastaların bağışıklık sistemini kanser hücrelerini hedef alması için harekete geçiriyor ve ciddi yan etkiler göstermiyor. Çalışmaya katılan dokuz hasta tedaviyi iyi tolere etti ve 7.5 yıllık takip sonrasında yarısından fazlası hala semptom göstermedi.

Çalışma, aşının özellikle tümör mikroçevresinde T hücrelerini aktive ettiğini ve kemik iliğinde kansere neden olan B hücrelerini azalttığını ortaya koydu. Ancak, tümör gelişiminde rol oynayan plazma hücrelerine etkisi olmadığı gözlendi. Gelecek klinik denemelerde, aşının etkinliğini artırmak için plazma hücrelerini daha etkili bir şekilde hedefleyen monoklonal antikor gibi tedavilerle birleştirilmesi planlanıyor.

Geleceğe dönük olarak, araştırma ekibi aşının etkinliğini artırmak için onu mRNA platformuna taşımayı planlıyor. CAR T hücre tedavisi gibi kişiye özel tedavilerin kabul görmesiyle birlikte, kanser aşıları da artık LPL gibi hastalıklar için erken müdahalede etkili bir seçenek olarak görülüyor. Bilime yatırım yapan kazanıyor…

Related Posts
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi

Reklam Engelleyici Tespit Edildi. Lütfen kapatarak sayfayı yenileyin...

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO