Kitap

Geniş Genetik Testler Daha Fazla Tedavi Seçeneği Sunuyor

Son yıllarda kanser tedavisinde, hastaların tümörlerinde bulunan genetik değişikliklere (mutasyonlara) göre kişiselleştirilmiş tedaviler planlanmaya çalışılıyor. Ancak bu tedavilerin gerçekten kaç hastada işe yaradığı hâlâ tartışmalı.

Bu amaçla yapılan ProfiLER-02 adlı çalışmada (kaynak), ileri evre veya metastatik kanseri olan hastalarda iki farklı genetik test paneli karşılaştırıldı:

  • F1CDX: Geniş kapsamlı, 324 gen içeren panel

  • CTL: Daha sınırlı, 87 gen içeren panel

Sonuçlara göre:

  • F1CDX paneli ile %51.6 hastada hedefe yönelik tedavi (MBRT) önerildi.

  • CTL paneli ile bu oran sadece %36.9 idi.

  • Yani geniş panel, %14.8 oranında daha fazla tedavi seçeneği sundu.

  • Ayrıca, geniş panelle %5.4 daha fazla hastada tedaviye başlanabildi.

Bu genetik testlere dayalı tedavilerin, hastaların yaşam süresi veya hastalık kontrolü gibi klinik sonuçlarında herhangi bir iyileşme sağlamamış olsa da, bunların gerçekten işe yarayıp yaramadığını anlamak için daha gelişmiş teknolojilere ve yeni çalışmalara ihtiyaç var. Özellikle DNA/RNA analizleri, yapay zekâ ve diğer “-omik” teknolojilerle ilerleme olacaktir…

Kitap

“Kanser önemli bir hastalık değil, grip gibi vücudun savunma sisteminin çöktüğünü gösteren bir hastalıktır” iddiası doğru mu?

Bağışıklık sisteminiz, size zarar verebilecek herhangi bir yabancı maddeyi tanımak ve yok etmek (veya en azından kontrol altında tutmak) için
Kitap

Kanser tek bir hastalık mıdır?

Kanser, tek bir hastalık değil, bir grup hastalıktır (1). Anormal veya hasarlı hücrelerin kontrolsüz büyümesi ve yayılması, kanserin karakteristik özelliğidir.