Erken Tanı Hayat Kurtarır: Düşük Doz Tomografi Taraması Akciğer Kanseri Sağkalımını Artırıyor

Erken tanı hayat kurtarır!

 

Düşük doz bilgisayarlı tomografi (BT) taraması, yüksek riskli bireylerde akciğer kanserini erken evrede tespit etmek için kullanılır. Erken teşhis, tedavi şansını artırır ve ölüm oranlarını azaltır, bu nedenle hayati öneme sahiptir. ABD Önleyici Hizmetler Görev Gücü (USPSTF), en az 20 paket-yıl sigara içme geçmişi olan ve şu anda sigara içen veya son 15 yıl içinde bırakmış olan 50-80 yaş arası yetişkinler için yıllık düşük doz BT taramasını önermektedir.

 

Düşük doz BT taramasının akciğer kanseri ölüm oranlarını azaltabileceğini gösteren randomize çalışmalar olmasına rağmen, akciğer kanseri taramasının (LCS) benimsenmesi yavaş ilerlemiş ve klinik uygulamalardaki faydaları belirsiz kalmıştır. Bu yeni çalışma, 2011 ile 2018 yılları arasında Veterans Health Administration (VA) sisteminde akciğer kanseri teşhisi konan hastalar üzerinde kanser taramasının etkisini değerlendirdi.

 

Çalışma döneminde VA sisteminde akciğer kanseri teşhisi konan 57.919 kişinin sadece 2167’si (%3.9) teşhis öncesinde taramadan geçmiştir. Taramadan geçen hastalar, taramadan geçmeyenlere göre daha yüksek oranlarda evre I tanısı (%52’ye karşı %27) ve daha iyi 5 yıllık genel sağkalım (%50.2’ye karşı %27.9) ve akciğere özgü sağkalım (%59.0’a karşı %29.7) oranlarına sahipti. Ayrıca, yönergeye uygun tedavi alan tarama için uygun hastalar arasında LCS, tüm nedenlere bağlı ölüm oranında (ayarlanmış tehlike oranı [aHR], 0.79) ve akciğere özgü ölüm oranında (aHR, 0.61) önemli düşüşlere yol açtı.

 

Bu bulgular, akciğer kanseri hastaları için taramanın erken teşhis ve önemli ölçüde daha iyi sağkalım sonuçları sağladığını desteklemektedir. Yani erken teşhis daha çok hayat kurtarır.

Related Posts
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi

Reklam Engelleyici Tespit Edildi. Lütfen kapatarak sayfayı yenileyin...

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock