Bu yeni çalışma (kaynak), meme kanserinin erken bir türü olan yüksek riskli duktal karsinoma in situ (DCIS) hastalarında yeni bir tedavi yöntemini değerlendirdi. Yüksek riskli DCIS, genelde genç yaşta görülen, büyük boyutlu ve agresif tümörlerden oluşur. Çalışmada, bağışıklık sistemini aktive etmek için pembrolizumab (bağışıklık hücrelerini güçlendiren bir ilaç) ve mRNA-2752 (vücuda bağışıklık yanıtını artıran genler veren bir tedavi) doğrudan tümör içine enjekte edildi.
Tedavi uygulanan 10 hastanın 8’inde tümör küçüldü veya tamamen kayboldu. Özellikle hormon reseptörü negatif ya da ERBB2 pozitif meme kanseri olan hastalarda daha iyi sonuçlar alındı. Üç hastada tümör tamamen yok oldu ve bu hastalardan bazıları ameliyat bile olmadan kanserden kurtuldu. Yan etkiler genelde hafifti; hastalar bir hafta kadar süren grip benzeri semptomlar, hafif ateş ve meme bölgesinde şişlik yaşadı. Tedavinin güvenliği için ilaç dozları azaltıldı ve uygun dozlar belirlendi.
Bu çalışma, meme kanserinin erken evresinde (DCIS) doğrudan tümöre yapılan bağışıklık tedavisinin hem güvenli olduğunu hem de umut verici sonuçlar verdiğini gösterdi. Bu yeni yöntemle ameliyat ihtiyacını azaltmak ve hastaların yaşam kalitesini artırmak mümkün olabilir. Ancak, daha geniş ve uzun vadeli çalışmalarla bu yöntemin etkinliği daha detaylı incelenmelidir