Heyecan verici yeni Nature yayını, MIT ve Harvard’da öğretim üyesi olarak görev yapan değerli bilim insanımız Ömer Yılmaz hocamızın liderliğindeki ekibin keşfini paylaştı ve bilim dünyasında ses getirdi. Bu çalışma, erken evre kolon kanseri hücrelerinin bağışıklık sisteminden nasıl kaçabildiğini ortaya koydu.
Araştırmanın ana bulgusu, aktif hale geldiğinde kanser hücrelerini bağışıklık sisteminin gözetiminden saklayan SOX17 geninin rolüdür. Bu keşif, SOX17’yi veya ilgili yolları engellemenin, erken evre kolon kanserlerini tedavi etmek için yeni bir yöntem olabileceğini ve bu kanserlerin daha ileri ve tehlikeli hale gelmesini önleyebileceğini gösteriyor. Araştırma, SOX17’in, özellikle tümör gelişiminin ilk aşamalarında, kolon kanserinde bağışıklık sisteminden kaçışı nasıl etkilediğini anlamaya odaklandı. Ömer hocamızın liderliğindeki araştırma ekibi, SOX17 aktivasyonunun, bağışıklık sisteminin kanser hücrelerini hedef almasını sağlayan interferon gama reseptör sinyallemesini baskıladığını keşfetti. Bu baskılama, kanser hücrelerinin tespit edilmesini ve T hücreleri olarak bilinen bağışıklık hücresi türü tarafından yok edilmesini engelliyor. Yani bir bakıma kanser hücrelerine kamuflaj görevi görmekte…
SOX17 eksikliği olan kolon tümör organoidlerinin farelere yerleştirildiği deneylerde, bağışıklık sisteminin bu tümörlere karşı çok daha etkili bir şekilde savaştığı görüldü. Bu bulgu, erken evre kolon kanserine karşı bağışıklık sisteminin savaşma yeteneğini artırmak için SOX17’yi hedef almanın potansiyelini vurguluyor.
Ayrıca, çalışma, kolon kanseri hastalarından alınan gen ifadesi verilerini analiz etti ve SOX17 ifadesinin, erken evre kanserlerde yaygın olduğunu ancak tümör daha invazif ve metastatik hale geldikçe azaldığını gösterdi. Bu model, SOX17’in erken evre bağışıklık kaçışında kritik öneme sahip olduğunu ancak kanser daha ileri evrelere geçtikçe diğer mekanizmaların öne çıktığını öne sürüyor.
SOX17 gibi transkripsiyon faktörlerini ilaçlarla doğrudan hedeflemenin zorlukları göz önüne alındığında, araştırmacılar, SOX17 ile etkileşimde bulunan diğer proteinleri tanımlayıp hedef almayı düşünüyorlar. İleri araştırmalar, SOX17’in kanser öncesi hücrelerde neyin tetiklediğini de araştıracak.
Bu çalışma, kolon kanserini en erken aşamalarda önleme ve tedavi etme yollarını açarak, hastalar için yeni bir umut sunuyor. Bilim dünyasında yaptığı keşiflerle ses getiren Ömer hocamıza da ayrıca parantez açarak tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyorum.