CAR T hücre tedavisi, kanser hastalarından alınan bağışıklık hücrelerinin laboratuvarda kanserle daha etkin mücadele edebilmeleri için değiştirilerek hastanın vücuduna geri verilmesi esasına dayanır. Bu yöntem, genellikle kan kanserlerinin tedavisinde kullanılsa da, meme veya akciğer kanseri gibi organ kanserlerinde çoğu zaman istenilen sonucu vermez.
Ancak yeni bir Nature makalesinde sunulan sonuçlara göre, bilim insanları kanser hücrelerinden elde edilen mutasyonları kullanarak, daha önce birçok kez bahsedilen CAR T hücre tedavisini daha güçlü hale getirecek bir yöntem buldular.
Araştırmada, CAR T hücre tedavisinde kullanılan bağışıklık hücrelerine özel bir mutasyon, CARD11–PIK3R3, eklendi. Bu mutasyon, kanser hücrelerinde bulunan ve bağışıklık hücrelerinin kanser hücrelerine saldırıp onları öldürme kabiliyetini önemli ölçüde artıran bir özellik taşıyor. Fareler üzerinde yapılan deneylerde, bu güçlendirilmiş bağışıklık hücrelerinin hem kan kanserlerini hem de tedavisi daha zor olan katı tümörleri başarıyla yok ettiği görüldü. Genelde fareleri tedavi etmek için yaklaşık bir milyon hücre kullanılırken kanser mutasyonu ile güçlendirilmiş 20bin T hücresinin bile tümörleri yok etmek için yeterli olduğunu görüldü.
Bu çalışma, kan kanseri dışındaki kanser türleri için daha etkili tedaviler geliştirilebileceği konusunda umut verici. Birkaç yıl içinde bu yeni terapinin insanlar üzerinde test edilmesi bekleniyor. Modifiye edilmiş bağışıklık hücrelerinin kansere dönüşme riski bir endişe kaynağı olmakla birlikte, şimdiye kadar yapılan testler, bu hücrelerin güvenli olduğunu ve yalnızca kanser hücrelerine saldırdığını gösterdi.
Bu araştırma, kanserle daha etkili mücadele edebilmek adına yeni yollar arayışında önemli bir adım olarak değerlendirilebilir ve gelecekte çok daha etkili tedaviler bizi bekliyor…