Smoldering multipl miyeloma (sessiz miyelom) için standart yaklaşım, hastalığın semptomatik multipl miyelomaya ilerlemesini izlemektir yani tedavi yapmamaktir. Ancak, yüksek riskli olarak değerlendirilen hastaların yaklaşık üçte biri, kötü prognostik faktörler taşımakta ve 2 yıl içinde hastalığın aktif miyelomaya ilerleme riski %50’ye ulaşmaktadır. Buna rağmen, tedavi genellikle organ hasarı oluşana kadar ertelenmektedir. Son 50 yılda, yüksek riskli smoldering multipl miyeloma hastalarında erken müdahalenin organ hasarını önleyip hastalığın aktif miyelomaya ilerlemesini geciktirip geciktiremeyeceğini değerlendirmek için birçok tedavi yöntemi test edilmiştir.
Bu yani faz 3 çalışmada (kaynak), yüksek riskli smoldering multipl miyeloma hastalarına daratumumab tedavisi ya da aktif izleme (tedavisiz) uygulanmıştır. Çalışmaya katılan 390 hastada, daratumumab grubunda hastalık ilerlemesi ya da ölüm riski %51 oranında azalmış ve 5 yıllık hastalik ilerlemesiz sağkalım oranı daratumumab grubunda %63.1, aktif izleme grubunda ise %40.8 olarak bulunmuştur. Ayrıca, daratumumab ile tedavi edilen hastalarda 5 yıllık toplam sağkalım oranı %93.0 iken, aktif izleme grubunda %86.9 olarak ölçülmüştür. Tedaviye bağlı en sık görülen ciddi yan etki hipertansiyon olmasına rağmen, yeni bir yan etki sorunu tespit edilmemiştir.
Sonuç olarak, daratumumab tedavisi, yüksek riskli smoldering multipl miyeloma hastalarında aktif miyelomaya ilerleme riskini ve ölüm oranını anlamlı şekilde azaltmış, aynı zamanda sağkalımı artırmıştır. Bu bulgular, hastalığın tedavisinde erken müdahalenin önemini vurgulamaktadır. Ve kriteri saglayan hastalar icin dusunulebilir.