Son yıllarda 50 yaş altındaki bireylerde kalın bağırsak (kolorektal) kanseri vakaları hızla artıyor, ancak bu artışın nedeni net olarak bilinmiyordu. Kalıtsal bir risk ya da obezite gibi klasik risk faktörleri olmayan genç hastalarda kanserin neden bu kadar arttığını araştıran bilim insanları, dikkat çekici bir bulguya ulaştı (yeni Nature makalesi; kaynak): Bazı E. coli bakterilerinin ürettiği “colibactin” adlı toksin, bu artışın arkasındaki mikrobiyal etken olabilir.
Bu toksin, bağırsaklarımızda çocukluk çağında maruz kalındığında, hücrelerin DNA’sında kalıcı hasarlara yol açabiliyor. Araştırmacılar, bu toksinin bıraktığı mutasyon izlerinin özellikle 40 yaş altı kanser hastalarında, 70 yaş üzeri hastalara göre 3 kat daha sık görüldüğünü belirledi. Hatta bu genetik izler, bazı çocuklarda daha 10 yaşına gelmeden oluşabiliyor ve bu da kanserin 60 yerine 40 yaşında gelişmesine neden olabiliyor.
Araştırma ayrıca, bu toksine bağlı mutasyonların kalın bağırsak kanserinin en erken evrelerinde görülen öncü gen değişimlerinin %15’inden sorumlu olduğunu ortaya koydu. Bu da colibactin’in sadece bir risk değil, muhtemelen doğrudan tetikleyici bir faktör olabileceğini düşündürüyor. Bilim insanları, bu toksin taşıyan bakterilerin hangi koşullarda çoğaldığını, nasıl tespit edilip yok edilebileceğini ve dışkı testleriyle bu genetik hasarların erken tanısının mümkün olup olmayacağını araştırmaya devam ediyor.