Pankreas kanseri (PDAC), besin açısından fakir bir ortamda büyüdüğü için hücre içi geri dönüşüm sistemi olan otofaji ve lizozomal aktiviteler sayesinde hayatta kalır. Bu yeni çalışmada (kaynak), hücre içi atıkları işleyen sistemde görevli olan PIKfyve isimli bir enzimin pankreas kanseri için zorunlu olduğu gösterildi. PIKfyve engellendiğinde, kanser hücreleri zor durumda kalıyor ve hayatta kalabilmek için yağ üretimini artıran bir programa geçiyor.
Ancak bu hücreler aynı zamanda KRAS-MAPK adlı başka bir yolu da kullanıyor. Araştırmacılar, PIKfyve ile birlikte KRAS-MAPK yolunu da engellediklerinde, fare ve insan modellerinde pankreas kanserinin tamamen yok olduğunu gösterdiler. Bu bulgular, pankreas kanserine karşı çift yönlü bir saldırının güçlü bir tedavi stratejisi olabileceğini ortaya koyuyor.
Şu anda PIKfyve inhibitörü ESK981, çok merkezli bir faz 2 klinik çalışmada deneniyor (NCT05988918) ve KRAS/MAPK inhibitörlerinin hızla geliştiği göz önüne alındığında, bu kombinasyon PDAC tedavisinde kliniğe hızla taşınabilecek umut verici bir strateji olarak öne çıkıyor.