B hücreli akut lenfoblastik lösemi (B-ALL), çocukluk çağında en sık görülen kanser türüdür ve genelde yüksek kesin tedavi başarı oranlarına sahiptir (~%85). Ancak, nüks eden vakalarda B-ALL, çocuklarda kanserle bağlantılı ölümlerin önemli bir nedeni olmaya devam etmektedir.
Yeni bir çalışmada (faz 3), immünoterapi ilacı olan blinatumomab’ın, ortalama veya yüksek nüks riski taşıyan yeni tanı almış standart risk grubundaki çocuklarda standart kemoterapiye eklenmesinin sonuçları iyileştirip iyileştiremeyeceği incelendi (kaynak). İlk çalışma sonuçları o kadar umut vericiydi ki, çalışma erken durduruldu.
Bu faz 3 çalışmasında, 1.440 çocuk rastgele iki gruba ayrıldı: sadece kemoterapi alanlar ve kemoterapiye ek olarak iki blinatumomab döngüsü alanlar. 2,5 yıllık takip sonrasında, blinatumomab eklenmesiyle 3 yıllık kansersiz sağkalım oranlarının belirgin şekilde arttığı görüldü: kombine tedavi alanlarda %96, yalnızca kemoterapi alanlarda %87,9. Ortalama nüks riskine sahip çocuklarda bu oran %90,2’den %97,5’e, yüksek riskli çocuklarda ise %84,8’den %94,1’e yükseldi. Çok iyi haber….
Genel olarak, bu çalışma, blinatumomab’ın kemoterapiye eklenmesinin çocukluk çağı B-ALL tedavisinde önemli bir ilerleme sağladığını ve hastalıksız sağkalımı belirgin şekilde artırdığını göstermektedir.