Gerçek mi

Bamya kanser düşmanı mı?

“Bamyada ‘Musilaj’ maddesi boldur. Musilaj, tam bir kanser düşmanıdır…” şeklinde bir iddia kulağa hoş gelebilir. Gerçekten de bamya içinde musilaj yoğundur ve sindirim sağlığına çeşitli faydaları olabilir; ancak musilajın kanseri önleme veya tedavi etme konusunda “tam bir kanser düşmanı” olduğunu söylemek bilimsel olarak yeterli güçlü kanıttan yoksundur. Mevcut araştırmalar, bamyanın bazı kanser türlerine karşı potansiyel faydalarını gösterse de, bu sonuçlar daha çok laboratuvar ve hayvan çalışmalarından elde edilmiştir ve insanlar üzerindeki etkileri konusunda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Örneğin, 2023 yılında yapılan bir araştırmada, bamya çiçeklerinden elde edilen flavonoidlerin ve polisakkaritlerin, fareler üzerinde bağırsak tümör oluşumunu azaltma yeteneğine sahip olduğu ve bu bileşenlerin bağırsak kanserine karşı umut verici adaylar olabileceği gösterilmiştir.

Özetle, bamya sağlıklı bir diyetin parçası olarak faydalı olabilir, ancak kansere karşı etkili bir tedavi olarak kabul edilmesi için yeterli bilimsel kanıt bulunmamaktadır. Söyle bir ifade kullanılabilir: Bamya da, laboratuvar ve hayvan çalışmalarında diğer antikanser gıdalar gibi potansiyel olarak kansere karşı koruyuculuğu desteklenmiş olup, insanlarda kansere karşı etkisi henüz ispatlanmamıştır, ancak sağlıklı diyetinizin bir parçası olabilir.

Burada zaman zaman hatırlattığımız gibi, aksi yönde, bizim farkında olmadığımız güçlü kanıtlar sunulduğu takdirde bunları seve seve paylaşırız. Unutmayın ki kişilerin söylemleri bir referans değil, sadece bir iddiadır. Üstelik konu sağlık olduğunda, iddia sahibinin ciddi kanıtlar sunmadan ifadelerde bulunması, aslında ciddi bir halk sağlığı sorununu gösterir.

 

 

 

okra

Gerçek mi

Küba’da Kanser Tedavisi…

Sürekli sorulan konulardan biri de Küba’da kansere çare olup olmadığıdır. Bazı hastalar on binlerce dolar harcayarak bu tedavilere ulaşmak için
Gerçek mi

Kızılcık ve Meme Kanseri İddiası

Bize ulaşan bir takipçimiz, haberlerde çıkan bir başlık ile ilgili haklı olarak “doğru mu” diye sorguladı.   ‘Tıp dünyasını heyecanlandıran