Kitap

Bağışıklık Tedavisi ile Akciğer Kanserinde Cerrahi Başarı Artabilir

Evre 3 akciğer kanseri (NSCLC), tümörün akciğer içinde büyüdüğü ve genellikle lenf bezlerine yayıldığı ama uzak organlara yayılmadığı bir aşamadır. Bu evrede hastalar genellikle “sınıra yakın ameliyat edilebilir” ya da “ameliyat edilemez” olarak değerlendirilir. Bu grup hastalarda cerrahi başarı oranı düşüktür ve klasik tedavilerle iyileşme şansı sınırlıdır.

Bu yeni çalışmada (kaynak), ABD ve İtalya’daki merkezlerde tedavi gören 112 evre 3 NSCLC hastasına, ameliyat öncesi dönemde (neoadjuvan) bağışıklık sistemi tedavisi (PD-1/PD-L1 inhibitörleri) ile birlikte kemoterapi uygulandı. Bu tedavi sonrasında hastaların %75’i ameliyat edilebilir hale geldi. Patolojik tam yanıt oranı %29 (yani tüm tümör hücreleri yok olmuştu), anlamlı yanıt oranı ise %42 idi.

En iyi sonuçlar, tümör mutasyon yükü yüksek ve PD-L1 seviyesi %50’nin üzerinde olan hastalarda gözlendi. Buna karşın KRAS/STK11 veya KRAS/KEAP1 mutasyonları olan hastalarda yanıt alınamadı. Tedaviye yanıt veren hastaların yaşam süresi de daha uzun bulundu (hastalık nüksetmeyen süre ortalama 52.6 ay).

Bu sonuçlar, ameliyat öncesi uygulanan bağışıklık tedavisi ve kemoterapi kombinasyonunun, evre 3 ve sınırda ameliyat edilebilir akciğer kanseri hastalarında umut verici bir yaklaşım olduğunu gösteriyor. Ancak kesinleşmesi için ileri çalışmalarla doğrulanması gerekiyor.

Kitap

“Kanser önemli bir hastalık değil, grip gibi vücudun savunma sisteminin çöktüğünü gösteren bir hastalıktır” iddiası doğru mu?

Bağışıklık sisteminiz, size zarar verebilecek herhangi bir yabancı maddeyi tanımak ve yok etmek (veya en azından kontrol altında tutmak) için
Kitap

Kanser tek bir hastalık mıdır?

Kanser, tek bir hastalık değil, bir grup hastalıktır (1). Anormal veya hasarlı hücrelerin kontrolsüz büyümesi ve yayılması, kanserin karakteristik özelliğidir.