Alectinib, Ameliyat Sonrası ALK-Pozitif Akciğer Kanseri Tedavisinde Ön Plana Çıkıyor

Platin bazlı kemoterapi, ameliyat edilebilir ALK-pozitif küçük hücreli olmayan akciğer kanseri (NSAK) hastalarında ameliyat sonrası tedavi olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bu ek tedavi, kanserin tekrar etmesini önlemeyi hedefler. Ancak, özellikle ALK-pozitif hastalarda, ameliyat sonrası kemoterapi yerine alectinib gibi hedefe yönelik tedavinin daha iyi sonuçlar verip vermeyeceği belirsizdi. Bu yeni çalışma, bu soruya cevap arayan bir faz 3 kontrollü çalışmadır.

 

Çalışmada tamamen cerrahi olarak çıkarılmış, evre IB (tümörler ≥4 cm), II veya IIIA ALK-pozitif NSAK hastaları, 24 ay boyunca ağızdan alınan alectinib (günde iki kez 600 mg) veya dört 21 günlük döngüde damar içi platin bazlı kemoterapi almak üzere rastgele atanmışlardır. Toplamda 130 hasta alectinib ve 127 hasta kemoterapi alarak 257 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Alectinib grubundaki hastaların, evre II veya IIIA hastalığı olanlar arasında, 2 yıl sonra hayatta ve kansersiz olanların yüzdesi %93.8 iken, kemoterapi grubunda bu oran %63.0’dır. Ayrıca, alectinib, kemoterapiye kıyasla merkezi sinir sistemi nüks olmadan sağkalımında klinik olarak anlamlı bir fayda sağlamıştır.

 

Sonuç olarak, cerrahi olarak çıkarılmış evre IB, II veya IIIA ALK-pozitif NSAK hastaları arasında, adjuvan alectinib, platin bazlı kemoterapiye kıyasla hastalıksız sağkalımı önemli ölçüde artırmıştır ve bu nedenle ameliyat sonrası kemoterapi yerine bu hastalarda önerilmelidir.

 

 

 

Related Posts
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi

Reklam Engelleyici Tespit Edildi. Lütfen kapatarak sayfayı yenileyin...

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO