Kitap

Şempanzelerle Aynı DNA’yı Paylaşıyoruz, Ama Neden Daha Fazla Kanser Oluyoruz?

İnsanlar ve şempanzeler genetik olarak %98’den fazla benzerliğe sahip olsa da, insanlar kansere yakalanma açısından çok daha riskli. Bilim insanlari, insanlarla şempanzeler arasında küçük ama çok önemli bir genetik fark buldu. Bu fark, bağışıklık sistemimizin bazı kanser türleriyle savaşma gücünü zayıflatıyor olabilir.

Araştırmaya göre (kaynak), “Fas Ligandı” adlı bir bağışıklık proteini, insanlarda tümörlerin salgıladığı bir enzim (plazmin) tarafından etkisiz hale getirilebiliyor. Şempanzelerde ise bu durum yok. Bu protein, bağışıklık hücrelerinin kanser hücrelerini öldürmesini sağlıyor. Ama insanlarda bu proteinin yapısında evrimsel bir değişiklik olmuş ve bu da proteini kırılgan hale getirmiş. Bu durum, bağışıklık tedavilerinin (örneğin CAR-T gibi) neden kan kanserlerinde işe yararken katı (solid) tümörlerde daha az etkili olduğunu açıklayabilir. İyi haber şu ki, bu proteinin parçalanmasını engelleyen ilaçlarla bağışıklık tedavilerinin etkinliği artırılabilir…Insan calismarinda basarili olmasi dilegiyle…

Kitap

“Kanser önemli bir hastalık değil, grip gibi vücudun savunma sisteminin çöktüğünü gösteren bir hastalıktır” iddiası doğru mu?

Bağışıklık sisteminiz, size zarar verebilecek herhangi bir yabancı maddeyi tanımak ve yok etmek (veya en azından kontrol altında tutmak) için
Kitap

Kanser tek bir hastalık mıdır?

Kanser, tek bir hastalık değil, bir grup hastalıktır (1). Anormal veya hasarlı hücrelerin kontrolsüz büyümesi ve yayılması, kanserin karakteristik özelliğidir.