Güncel Haberler

Meme Kanserinde Koltuk Altı Ameliyatı Her Zaman Gerekli mi?

Yeni bir çalışma (kaynak), erken evre (T1-T2) meme kanseri olan ve klinik olarak koltuk altı lenf bezlerinde kanser bulgusu bulunmayan hastalarda koltuk altı cerrahisinin (sentinel lenf nodu biyopsisi) atlanmasının, güvenli bir alternatif olabileceğini ortaya koydu. INSEMA adlı bu büyük çaplı araştırmada, 5.500’den fazla kadın incelendi ve cerrahisiz tedavi seçeneklerinin etkinliği değerlendirildi. Çalışma, cerrahi yapılmayan hastalarda kanserin tekrarlama riskinin artmadığını gösterdi.

Araştırma sonuçlarına göre, koltuk altı cerrahisi yapılmayan hastalarda 5 yıllık hastalıksız sağ kalım oranı %91.9, cerrahi yapılan hastalarda ise %91.7 olarak bulundu. İki grup arasında anlamlı bir fark bulunmazken, cerrahiden kaçınılan hastalarda lenfödem, kol hareket kısıtlılığı ve ağrı gibi yan etkilerin daha az görüldüğü tespit edildi. Bu durum, cerrahisiz tedavi yöntemlerinin hastaların yaşam kalitesini artırabileceğini gösteriyor.

Bu bulgular, erken evre meme kanseri tedavisinde gereksiz cerrahi müdahalelerin önüne geçilebileceğini ve daha hasta merkezli bir yaklaşım benimsenebileceğini vurguluyor. Ancak her hasta için tedavi kararının bireysel olarak, doktor değerlendirmesi ile verilmesi gerektiğini unutmamaliyiz. Bu çalışma, meme kanseri tedavisinde daha az invaziv yöntemlerin güvenle uygulanabileceğine dair önemli bir kanıt sunmaktadır.

Güncel Haberler

Ameliyat Öncesi ve Sonrası Bağışıklık Tedavisi (İmmünoterapi) Alan Kanser Hastalarında Yan Etkiler: Meta Analiz

    Kanser tedavisinde, özellikle ameliyat öncesi ve/veya sonrasında immünoterapi ilaçları (pembrolizumab, nivolumab gibi) kullanılmasıyla iyi sonuçlar elde ediliyor. Ancak,
Güncel Haberler

Pankreas Kanserinin Erken Teşhisi İçin Umut Verici Haber!

    Bu Nature Medicine makalesi, pankreas kanserinin erken teşhisi için heyecan verici… Ölümcül bir kanser türü olan Pankreas kanseri,