DNA tamir eksikliği (mismatch repair deficiency/MMR-d), kolorektal (bağırsak) ve endometrial (rahim) kanserlerde görülebilir ve bu durumda olan hastalar genellikle immünoterapiye iyi yanıt verir, bazen de uzun süreli hayatta kalma veya tedavi şansı bile elde edebilirler. Cancer Cell dergisinde yayınlanan bu yeni çalışma, standart testlere yeni nesil gen dizilemenin (next gene sequencing—Foundation, Tempus gibi test isimleri ile de bilinir) eklenmesinin, kanserin evresine bakılmaksızın immünoterapiden fayda görebilecek daha fazla hastayı belirlemeye yardımcı olabileceğini önermektedir.
DNA tamir eksikliği olan kanserlerde genellikle immünoterapi (Keytruda/pembrolizumab gibi tedaviler) oldukça etkili bir tedavi yöntemidir. Harvard araştırmacıları tarafından yapılan bu yeni çalışma, standart immünohistokimya testlerinin, bu eksikliğe sahip endometrial kanser hastalarının yaklaşık %6’sını ve kolorektal kanser hastalarının %1’ini tespit edemediğini ortaya koymuştur. Daha hassas bir test olan yeni nesil gen dizileme testi ise, bu atlanan vakalarda durumu tespit etmiştir.
Çalışma ayrıca, immünoterapi almayan kanser hastalarının, tedavi alanlara göre daha kötü sonuçlarla karşılaştığını da bulmuştur. Araştırmacılar, bu incelemeyi diğer dizileme panellerine ve kanser türlerine genişletmeyi ve DNA tamir eksikliği ile ilgili diğer genetik yetersizlikleri araştırmayı hedeflemektedir.
Aslında bu çalışma, artık çok daha ucuz hale gelen bu testlerin, özellikle ileri evre tüm kanser hastalarında yapılmasının gerekliliğini de desteklemektedir.