Son zamanlarda, çeşitli kanser aşı adayları klinik çalışmalarda umut vadeden sonuçlar gösterdi. Bu aşılar, hastanın bağışıklık sistemini eğiterek kanser hücrelerini bulup yok etmek için genellikle T hücrelerini kullanıyor. Kişiselleştirilmiş tıptaki ilerlemeler sayesinde, bu aşıların önümüzdeki yıllarda pratik uygulamaya girmesi bekleniyor. 2024’te özellikle ara sonuçlarının iyi olduğu duyurulan bazı kanser aşılarıyla ilgili yeni sonuçları merakla bekliyoruz. Bazılarının testleri birkaç yıl sürecek olsa da 2024’te daha fazla bilgi sahibi olacağız. Çok kısaca:
- Moderna ve Merck’in melanoma (deri kanseri) aşısı, mRNA tabanlı bir yaklaşım kullanarak, melanom hastalarında kanser nüksü veya ölüm riskini %44 oranında azalttı. Bu aşı, Faz III denemesine girdi ve FDA’dan çığır açan terapi tanımını aldı.
- BioNTech’in pankreas kanseri aşısı, bir mRNA aşısı olan autogene cevumeran, pankreas kanseri hastalarına uygulandı ve Faz II denemesi devam ediyor. Bu aşı, standart kemoterapi ile birlikte veya ona ek olarak veriliyor. Ek olarak, bu aşı, kolorektal kanser ve melanom için Faz II denemelerinde test ediliyor.
- Fransız biyoteknoloji şirketi Transgene, TG4050 adlı viral vektör tabanlı aşısı ile over (yumurtalık) kanseri ve HPV negatif baş ve boyun kanseri üzerinde Faz I denemelerinde olumlu sonuçlar elde etti. Şirket her iki çalışmanın da 2024 yılında tamamlanmasını bekliyor.
- OSE Immunotherapeutics, ileri evre küçük hücreli olmayan akciğer kanseri (NSCLC) için Tedopi adlı aşısının Faz III denemesinden olumlu sonuçlar yayınladı. Bu aşı, daha önce diğer tedavi yöntemlerine direnç geliştiren veya yanıt vermeyen hastalara umut vaad ediyor. Tedopi ayrıca pankreas ve tekrarlayan yumurtalık kanseri tedavisi için Faz II denemelerinde test ediliyor.
- Nykode Therapeutics, rahim ağzı kanseri için VB10.16 adlı aşısının Faz IIa denemesinden olumlu sonuçlar aldı. Bu aşı, antijen sunan hücreleri çeken bir hedefleme birimi içeriyor ve hem T hücrelerini hem de B hücrelerini aktive edebiliyor.
Bu gelişmeler, kanser aşıları alanında önemli ilerlemeler olarak değerlendirilmekte ve araştırmacılar, bu erken aşama denemelerin olumlu sonuçlarının, kanser tedavisinde yeni ufuklar açabileceğini düşünmektedir.
Çoğu yeni kanser aşıları tedavilerdeki gelişmelere yönelik olsa da, koruyucu aşılarda da gelişmeler hızla devam etmektedir.
Bilimi takibe devam edin…
1 Comment
Melanom aşı için deneme grubuna girebilir miyiz