Kanser aşısı ile ilgili bu sefer meme kanseri için iyi haber…
Cleveland Clinic ve Kaliforniya, San Jose’deki Anixa Biyobilimler tarafından geliştirilen, meme kanserinin en ölümcül ve agresif türü olan üçlü negatif meme kanserini (triple-negative) hedef alan çığır açan bir aşının ilk sonuçları yakın zamanda sunuldu. Yirmi yıldan fazla süren araştırmaların ürünü olan bu aşı, özellikle kadınların meme kanseri riskini azaltmayı amaçlıyor.
Aşının ilk denemesi 16 kadınla yapıldı ve bu katılımcılar arasında Ohio’dan Jennifer Davis, 2021 Ekim’inde dünyada aşıyı ilk alan kişi oldu. Katılımcılar, herhangi bir olumsuz etki veya kanserin tekrarlaması yaşamadıklarını bildirdi. Aşı, kanserli hücrelerin büyümesini engellemek ve onlara saldırmak için bağışıklık sistemine talimat vererek çalışıyor. Özellikle, normal yaşlanan dokularda emzirme sonrasında bulunmayan, ancak çoğu üçlü negatif meme kanseri hastasında mevcut olan bir laktasyon proteini olan α-laktalbumini hedef alıyor.
Özetle ilk sonuçlarda:
- Hastaların çoğu, bağışıklık sistemlerinin kanser hücrelerine karşı güçlü bir tepki verdiğini gösteren T-hücre yanıtları geliştirdi.
- 12 kadında (%75), farklı doz seviyelerinde antijen spesifik bağışıklık tepkileri gözlemlendi.
- İki önemli bağışıklık yanıtı göstergesi olan IFNγ ve IL-17’de, başlangıç seviyelerine göre anlamlı artışlar tespit edildi.
- En düşük doz seviyesi (10 mcg α-laktalbumin/10 mcg zymosan), hem etkili bir bağışıklık tepkisi için hem de en yüksek tolere edilebilir doz olarak belirlendi.
- Ciddi yan etkiler gözlenmedi, sadece enjeksiyon bölgelerinde hafif tahrişler oldu.
Şu ana kadar elde edilen başarılar, meme kanserinin önemli ölçüde azaltılması veya hatta tamamen yok edilmesi için umut vaat ediyor. Aşının bir sonraki deneme aşaması 2024’te 600 katılımcı ile planlanıyor ve beş yıl içinde FDA onayı alınması hedefleniyor.