2024 Amerikan Klinik Onkoloji Derneği (ASCO) Gastrointestinal Kanserler Sempozyumu Önemli Çalışmalar

2024 Amerikan Klinik Onkoloji Derneği (ASCO) Gastrointestinal Kanserler Sempozyumu, 18-20 Ocak tarihleri arasında Kaliforniya, San Francisco’da gerçekleşti. Bu toplantı sindirim sistem kanserleri tedavi etme yolları üzerine dünyanın dört bir yanından uzmanları bir araya getirerek çok önemli son gelişmeler paylaşılır. Sempozyumda sunulan en önemliler arasındaki 6 çalışmadan çok kısaca bahsedelim:
1.İmmünoterapi İlaçlarının Kombinasyonu: Nivolumab ve ipilimumab’ın kombinasyonu, bazı metastatik kolorektal kanser hastalarında hastalığın ilerlemesini kemoterapiye kıyasla azaltır.
•Çalışma kimi ilgilendiriyor: Cerrahi ile tedavi edilemeyen, tekrarlayan veya metastatik mikrosatellit instabilite yüksek/mismatch tamir eksikliği (MSI-H/dMMR) kolorektal kanseri olan kişiler.
•Bulgular: Faz 3 CheckMate 8HW çalışmasından elde edilen sonuçlar, MSI-H/dMMR metastatik kolorektal kanseri tedavisinde nivolumab (Opdivo) ve ipilimumab (Yervoy) kombinasyonunun hastalık ilerlemesi riskini kemoterapiye kıyasla %79 azalttığını bulmuştur.
2.Durvalumab, Bevacizumab ve Transarteriyel Kemoembolizasyon Kombinasyonu: Bu kombinasyon karaciğer kanseri ilerlemesini geciktirir.
•Çalışma kimi ilgilendiriyor: Cerrahi ile tedavi edilemeyen ve transarteriyel kemoembolizasyon (TACE) için uygun olan karaciğer kanseri hastaları.
•Bulgular: Küresel, faz 3 EMERALD-1 çalışmasının sonuçları, durvalumab (Imfinzi), bevacizumab (Avastin) ve TACE kombinasyonunun cerrahi ile tedavi edilemeyen hepatosellüler karsinoma (HCC) olan kişilerde herhangi bir tümör büyümesi olmadan daha uzun süre yaşamalarına yardımcı olduğunu göstermiştir.
3.177Lu-Dotatate ile Tedavi: Yüksek dereceli gastrointestinal sistem ve pankreas nöroendokrin tümörlerinin büyümesini yavaşlatır veya durdurur.
•Çalışma kimi ilgilendiriyor: İyi diferansiye edilmiş, 2 veya 3. derece gastrointestinal (GI) sistem veya pankreas nöroendokrin tümörleri olan kişiler.
•Bulgular: Faz 3 NETTER-2 klinik denemesinden elde edilen sonuçlar, yüksek dereceli nöroendokrin tümörlerin (NET) ilk tedavisinde 177Lu-dotatate (Lutathera) kullanımının, mevcut bir tedavi kullanılarak tek başına tedaviden bir yıldan fazla süreyle tümörlerin büyümesini yavaşlattığını göstermiştir.
4.Tiragolumab’ın Eklenmesi: Tiragolumab’ın atezolizumab ve kemoterapiye eklenmesi, bazı yemek borusu kanseri hastalarının daha uzun süre yaşamasına yardımcı olur.
• Çalışma kimi ilgilendiriyor: Cerrahi ile tedavi edilemeyen (cerrahi dışı) lokal ileri veya metastatik yemek borusu skuamöz hücreli karsinoması (ESCC) olan kişiler.
•Bulgular: Faz 3 SKYSCRAPER-08 çalışmasının sonuçları, yeni bir ilaç olan tiragolumab’ın atezolizumab (Tecentriq ) ve kemoterapi ile birlikte kullanıldığında cerrahi ile tedavi edilemeyen lokal ileri veya metastatik ESCC olan kişilerde genel sağkalım ve ilerlemesiz sağkalımı iyileştirdiğini göstermiştir.
5.Cerrahi Sonrası Kimyasal Tedaviye Kimlerin Fayda Görebileceğinin Belirlenmesi: Kan ve doku testi, kolorektal kanser cerrahisi sonrası kimyasal tedaviden kimlerin fayda görebileceğini belirlemeye yardımcı olur.
•Çalışma kimi ilgilendiriyor:  (bağırsak) kanser tanısı almış kişiler.
•Bulgular: GALAXY klinik denemesinden elde edilen araştırma sonuçları, Japonya’da yapılan daha büyük bir CIRCULATE-JAPAN çalışmasının bir parçası olan bu kan ve doku testinin, cerrahi sonrası kemoterapiden (adjuvan kemoterapi) kimlerin fayda görebileceğini belirlemeye yardımcı olabileceğini göstermiştir.
6.Düşük Riskli Evre II Kolon Kanserinde Adjuvan Kemoterapinin Faydalı Olup Olmadığının Belirlenmesinde Sıvı Biyopsinin Etkin Olmaması:
•Çalışma kimi ilgilendiriyor: Evre IIA kolon kanseri olan kişiler.
•Bulgular: NRG-GI005 klinik denemesi, aynı zamanda COBRA olarak da bilinen bu çalışma, evre II kolon kanseri cerrahisi sonrası hastaların adjuvan kemoterapi alıp almayacaklarının belirlenmesinde sıvı biyopsinin faydalı olup olmadığını gösteremediği için erken sonlandırıldı. NRG-GI005, ABD Ulusal Kanser Enstitüsü (NCI) tarafından desteklenen randomize, kontrollü bir klinik denemedir.
Bu çalışmalar genellikle sonraki zamanlarda full makale olarak yayınlanacağını hatırlatarak bitirelim.
Related Posts
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi

Reklam Engelleyici Tespit Edildi. Lütfen kapatarak sayfayı yenileyin...

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO